Hosszú távú célok elérésében segít a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap

Üzletember kép

Az ingatlanpiac lehetőségeit nem csak ingatlanvásárlással tudjuk kiaknázni

Az alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb vonzó befektetési lehetőséget találni. Egy ilyen alternatíva lehet az ingatlanpiaci befektetés, akkor is, ha nem rendelkezünk jelentős befektetési tőkével. A kockázatkerülő kisbefektetők által leginkább preferált lekötött, nem akciós bankbetétek éves kamatai fél százalék környékén vagy az alatt mozognak, és egyre alacsonyabb hozamokkal kell számolniuk azoknak is, akik az állampapírokba fektettek. Ilyen helyzetben kiemelt figyelmet kap(hat) az ingatlanpiac.

A lakások árai 2016-ban átlagosan 15,4%-kal emelkedtek. A magyar piacon nagyjából 530 milliárd forint összegű ingatlan befektetés történt. Ennek 47%-a irodai-, 28%-a kiskereskedelmi-, 15%-a ipari- és szálloda-, míg 10% egyéb ingatlanokba került befektetésre.

Az ingatlanpiac lehetőségeit nem csak ingatlanvásárlással tudjuk kiaknázni, hanem az ingatlanbefektetési és/vagy fejlesztési területre szakosodott befektetési alapok befektetési jegyeinek megvásárlásával is, amihez jóval kevesebb forrás is elegendő. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint a magyarországi ingatlanalapok 2017 első négy hónapjában 157 milliárd forintnyi új tőkét vonzottak, miközben a vagyonuk áprilisban újabb történelmi csúcsra, 931,5 milliárd forintra ugrott. Ezzel az ingatlanalapok léptek elő a harmadik legnagyobb alapkategóriává Magyarországon.

A hazai ingatlanalapok közül az egyik legjelentősebb a Diófa Alapkezelő által működtetett Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA), amely 2017. május végén már közel 168 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. A 2016 eleji 24,3 százalékról az év végére közel 50 százalékra emelkedett az Alap tulajdonában lévő ingatlanok részesedése a nettó eszközértéken belül, mellyel az Alap elérte a Tájékoztató és Kezelési Szabályzatban meghatározott, a vagyonán belüli 50%-os ingatlan tervezett arányt. Az Alap eszközeit olyan stabil jövedelmet kínáló ingatlanokba kívánja fektetni, amelyek kiváló műszaki állapotban vannak, jó földrajzi elhelyezkedésűek és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek. Az Alap legutóbb 2017 márciusában, egy kilenc milliárd forintos tranzakcióval, a Dél-pesti Üzleti Parkkal (DÜP) bővítette ingatlan portfólióját. Az addig a Wing Zrt. tulajdonát képező DÜP a IX. kerületben található, 34 400 négyzetméteres városi logisztikai létesítmény, mely jelenleg kilencven százalékos bérbeadottsági szinttel rendelkezik. Érdemes megemlíteni a 2016-os évben lezajlott ingatlan vásárlási tranzakciókat is, hiszen mind az Infopark „G” irodaház, a Hotel Pátria, a Zala Park-, az Euro-Mall- (korábbi Europark bevásárlóközpont), tíz Park Center bevásárlóközpont, és a Tabán irodaház is a tavalyi évben kerültek be az Alap portfóliójába.

Az Alapba kerülő ingatlanok esetében fontos szempont a stabil bevétel mellett a kiválasztott ingatlanok értékének jövőbeni növekedési potenciálja.

Az Alap befektetési politikájáról a részletes információk megismerhetőek a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap vonatkozó Tájékoztató- és Kezelési Szabályzatából, valamint a Kiemelt Befektető Információkból is.