Ingatlanpiaci kitekintő

Gazdasági ágazatok összehasonlítása - portfolio.hu

A magyar gazdaság teljesítménye 2013 folyamán növekedési pályára állt, ami 2016-ban folytatódott. 2016-ban a GDP – folyamatos éven belüli emelkedés mellett – 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A bővülés forrása elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és a mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt, az építőipar ugyanakkor visszafogta a bővülést. A GDP emelkedése veszített a – korábbi években tapasztalt – lendületéből (a bruttó hazai termék 2014-ben 4,0, 2015-ben 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit).

A 10 és 40 millió euró érték közötti tranzakciók domináltak tavaly a hazai befektetési piacon, míg 100 millió euró feletti tranzakciókra csak elvétve volt példa. A gazdasági ágazatok közül ki kell emelni az ingatlan-szolgáltatásokat, ahol egy év alatt 56 %-os bővülés volt mérhető, megelőzve ezzel a gazdaság összes ágazatát, ismertette – több mint ezer tranzakció alapján – a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda a hazai ingatlanpiac elmúlt egy évének legfontosabb eredményeit.

Növekvő ingatlanpiaci befektetések

A magyarországi ingatlanbefektetési piacon tovább élénkült a befektetési kedv, a hazai piacba fektetett bizalom erősödött, megnövekedett az érdeklődés az egyéb befektetési termékek iránt a hagyományos ingatlan típusok mellett és tapasztaltunk bővülést a befektetők körében is.

2016-ban a magyar ingatlan piacon körülbelül 1,7 milliárd eurót fektettek be a szereplők, amely túlszárnyalta az elmúlt évek visszafogott befektetési eredményeit és a hazai ingatlanpiac történelmében másodszor ért el ilyen magas szintet.

Az egyik nagy ingatlan tanácsadó cég elemzése szerint az ingatlan befektetések 47%-a iroda, 28%-a kiskereskedelmi, 15%-a ipari és hotel, a többi 10% pedig fejlesztési és egyéb célú ingatlanok voltak.

A 2015-ös évhez képest a befektetések volumene minden szektorban túlteljesített. A kiskereskedelmi ingatlanok terén 203%-kal, az irodaházak területén 129%-kal, valamint az ipari ingatlanok területén 44%-kal növekedett.

A vasárnapi zárva tartás eltörlésével újra megnőtt a kereslet a kiskereskedelmi ingatlanok iránt is. A vásárlások legnagyobb része intézményi befektetőkhöz, ingatlanalapokhoz volt köthető (41 %), kisebb részben egyéni vásárlók (18 %) és fejlesztők (12 %) voltak jelen.

A magyarországi lakáspiac esetében az idei év gyengébben indult, mint a 2015-ös vagy a 2016-os (4 és 3 %-kal maradunk el a korábbiakhoz képest). Figyelembe kell venni azt is, hogy az előző két esztendő extrém módon kiugró volt, hiszen a december és a január hagyományosan gyengébb hónap az ingatlanpiacon.

Lassuló lakáspiaci drágulás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Balla Ingatlan adatai megmutatják, hogy – a tavalyi várakozásoknak megfelelően – már az áremelkedéstől sem kell úgy félni, mint korábban: 2017 harmadik negyedévében már nem tapasztalható a 30 %-os (vagy egyes esetekben akár 50-60 %-os) drágulás. Nehéz előrejelzést adni, de a kínálat bővülése miatt a szakértők erre számítanak:

  • lassul a használt lakások áremelkedése,
  • összességében is csökken az áremelkedés üteme (a kevésbé frekventált területeken árcsökkenés léphet életbe),
  • de a hamarosan átadásra kerülő új építésű lakások esetében valószínűleg még csak most jön a bumm,
  • a beruházók új eszközöket vetnek be az árverseny mellett (rugalmas fizetési feltételek, kedvezményes áron kínált garázs vagy ingyenes konyhabútor),

2016 IV. negyedévében a használt lakások ára 2,2%-kal, az új lakásoké 3,3%-kal haladta meg a megelőző negyedévit. 2016-ban folytatódott a 2015-re jellemző, nagyobb ütemű lakásár drágulás, éves átlagban a használt lakások ára 10, az újaké 8,6%-kal lett magasabb 2016-ban, mint egy évvel korábban.

A lakáspiaci forgalom ugyancsak tovább élénkült. A lakáseladások számának emelkedése elsősorban a használtlakás-piacon jelentkezett.

A 2016-ban hirtelen megugró építési engedélyek és egyszerű bejelentések nyomán megindult lakásépítések befejezése későbbre várható, így az újlakás-piacon egyelőre még csak csekély mértékű forgalomemelkedés tapasztalható. A KSH adatai alapján 2016-ban 9994 új lakás épült, 31%-kal több mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015. évinek.

Jó lehetőség az ingatlan alap

A fentiek alapján, 2017 folyamán sem lehet jelentős árcsökkenésre számítani az ingatlanpiacon, ami jó lehetőség a befektetők számára, hiszen az ingatlanok értéke nő, és növekszik a befektetői kereslet is. Nem mindenki rendelkezik azonban egy ingatlanbefektetéshez szükséges tőkével. Nekik alkalmas megoldás az ingatlanpiaci felfutásból való részesedésre, ha ingatlan befektetési alapok befektetési jegyeiben helyezik el megtakarításaikat, hiszen azok már jellemzően alacsony összeggel is elérhetőek.

Az ingatlanalapok népszerűsége a lakossági befektetők között az elmúlt két évben jelentősen megnőtt, 2016-ban a hazai piac legnépszerűbb befektetési alapjai az ingatlanalapok voltak, egy év alatt mintegy 40%-kal növekedett az alapokon belül elhelyezett vagyon nagysága.

Ezek közül is az egyik legjobban teljesítő alap a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA) volt, mely portfóliójában irodaházak, logisztikai ingatlanok és kiskereskedelmi ingatlanok egyaránt megtalálhatók, s az Alap ingatlan portfóliója folyamatosan bővül. Az Alapról bővebben is olvashatnak itt.

Az Alap múltbeli hozamai nem jelentenek garanciát az Alap jövőbeli teljesítményére nézve.