Jövőtervezés felsőfokon – Posta Tartós Befektetési Számlával

Jövőtervezés felsőfokon - TBSZ

Nagy varázsló az idő. Szinte minden gondnak jó orvosa. Múlásával még a legnagyobb rosszra is képesek vagyunk derűsen visszatekinteni, ahogyan azt Szent Ágoston tanítja. Erőssé tesz bennünket és gazdaggá, hisz tőle kapjuk emlékeinket és bölcsességünket. Ha pénzügyeinkben is tiszteljük, saját jövőnket is megnyerhetjük általa.

Könnyű és jó jövedelemforrás

Befektetni jó dolog, hisz a pénzünk úgy szaporodik, hogy közben nem vesz el tőlünk sem időt, sem energiát. Ha jól választjuk meg a formáját, jelentős többletjövedelemre is szert tehetünk, anélkül, hogy keményen meg kellene ezért dolgoznunk, vagy épp szakértővé kellene válnunk. Ha azonban hagyjuk a pénzünket parlagon heverni, az mindenképpen veszíteni fog értékéből. Ennek mértéke pedig már 1-2 év alatt is elkeserítően sok lehet. Nem befektetni tehát valójában olyan, mint ha kemény munkával megkeresett jövedelmünk vagy a felmenőink által ránk hagyott becses értékek egy részét egészen egyszerűen kidobnánk az ablakon.

5 év után adómentes

A befektetésekből nyert jövedelmeket általában 15% kamatadó terheli, azaz a legtöbb esetben teljes egészében nem lehet a miénk az a többlet, amire a hozamokkal szert teszünk. Kivéve, ha a Tartós Befektetési Számlát választjuk, és 3-5 évre tervezünk. Ebben az esetben ugyanis a gyűjtőévet követő harmadik év után a hozamot terhelő adó már csak 10%, az ötödik év után pedig teljes egészében adómentesen juthatunk a pénzünkhöz. Van ugyan még néhány hasonló előnnyel rendelkező megoldás, például a nyugdíj-előtakarékossági számlák és bizonyos nyugdíjbiztosítások, de ezek esetében ezt az előnyt csak jóval később, a nyugdíjjogosultság elérésekor élvezhetjük, hiszen addig nem férhetünk a pénzünkhöz.

Fókuszban az öngondoskodás

Minél korábban kezdi az ember a megtakarítást, annál könnyebben válik élete szerves részéve a jövőtervezés, és ezzel együtt az a jó szokás, hogy jövedelme egy részét befektesse. Ennek a proaktív attitűdnek a jövőben életbevágó jelentősége lesz, hiszen szakértők szerint a minőségi nyugdíjas életnívó a mai fiatal és középgenerációk számára előzetes öngondoskodás nélkül már nem lesz biztosítható. Egyre tovább élünk ugyanis, egyre tovább maradunk egészségesek, mely tények természetesen pozitívumok, azonban ez egyben azt is jelenti, hogy az állami ellátórendszernek egyre több ember számára kell a jövőben nyugdíjat folyósítania, miközben az aktív korúak aránya egyre csökken szerte a világon. Nem véletlen, hogy tavaly a World Economic Forum ezzel kapcsolatos nagy hatású, figyelemfelhívó tanulmánya is a drámai 100 évig élhetünk – de vajon miből? címet kapta.

Hosszú távon is számíthatunk rá

A Tartós Befektetési Számla azért ideális megoldás a fiatal és középgenerációk számára, mert nem jelent feltétlenül több évtizedes elköteleződést, az egyes fontos életszakaszokban hozzáférhető többletjövedelmet képes nyújtani, ha szükség van rá, ugyanakkor a kedvező adózású vagy adómentes 3-5 év után sok más rövid távú befektetési megoldásnál több jövedelmet biztosít. Mindemellett akár a nyugdíjas korig vagy azon túl is megbízható, biztonságos megoldást jelent a személyes életnívó élethosszig való biztosításához.

Valóban egyszerű és könnyű bárki számára

A Tartós Befektetési Számla nyitásához nem kell senkinek szakértővé válnia. Ez a befektetési forma egy ún. gyűjtőévvel indul, ami annyit jelent, hogy a számlánkra január 1. és december 31. között helyezhetünk el pénzt. A számlanyitás már 25.000 forinttal lehetséges, és díjmentes. A gyűjtőév során bármikor elhelyezhetünk kisebb-nagyobb összegeket a számlánkon. Ezt a 349 befektetési szolgáltatások nyújtására kijelölt posta bármelyikén, de átutalással is megtehetjük. A pénzünk a gyűjtőévet követően kezd szaporodni. Ahhoz a későbbiekben hozzáadni már nem lehet, de 3-5 évig elvenni sem érdemes, hiszen akkor elveszítjük az adókedvezmény vagy öt évet meghaladóan az adómentesség előnyét. Az itt elhelyezett megtakarításunkat bármilyen, a Magyar Posta Befektetési Zrt. által forgalmazott befektetési lehetőséget kihasználva gyarapíthatjuk, ami lehet Állampapír vagy Befektetési jegy egyaránt. A lekötési időszak harmadik évének végén akár fel is vehetünk a számlánkról részösszeget, csak arra kell ügyelnünk, hogy ekkor a jövedelmet még 10% adó terheli, és a számlán legalább 25.000 forintnak maradnia kell ahhoz, hogy az ne szűnjön meg. A befektetés alakulása mindvégig nyomon követhető online, e-Befektetés szolgáltatáson keresztül is, és a lejárat után könnyedén meg is hosszabbítható.

Minőségi életnívó stabil alapokon

Ha az embernek gyerekei vannak, akik napi feladatokkal látják el, felelős beosztása a munkahelyén, valamint szülei, akikről gondoskodnia kell, és mindemellett még barátai és rekreációs igényei is, könnyen felőrlődhet a sok kötelesség, kiadás, felelősség és aggodalom malmában. A boldog élethez, a minőségi életnívóhoz azonban, valljuk be, a megfelelő anyagi háttér is szükséges. Ennek előteremtése, és mindezen túl a leginkább megfelelő befektetések mérlegelése viszont rengeteg időt és energiát vehet el, nem beszélve a kockázatokról, amelyeket a személyes, rövid távú egyéni próbálkozások magukban rejthetnek. Ha az ember maga fektet be, és reggeltől estig a tőzsdei árfolyamokat bújja, nem marad ideje pénzt keresni és élni. Ha viszont nem követi nyomon az aktuális folyamatokat, könnyen pórul járhat. A Posta Tartós Befektetési Számlával nem kell elvesznünk az aktuális pénzpiaci folyamatok labirintusában, mégis jól fialnak a megtakarításaink. Az adókedvezmény vagy -mentesség előnyével értékes többlet anyagi erőforrásra tehetünk szert álmaink, terveink valóra váltásához és az élet kihívásainak leküzdéséhez, s mindeközben búcsút mondhatunk a biztos anyagiak előteremtésével kapcsolatos mindennapos fejfájásnak. Ha Ön még nem nyitotta meg Posta Tartós Befektetési Számláját, érdemes az új esztendőt ezzel kezdenie. Ha pedig már van ilyen számlája, ne feledje, a minél jobb eredmény érdekében az év utolsó heteiben is érdemes tovább növelni az ott elhelyezett befektetni kívánt összegeket.

Kiknek lehet megfelelő a Tartós Befektetési Számla?

  • Akik stresszmentesen szeretnék jövőbeli anyagi biztonságukat megtervezni.
  • Életük fontosabb állomásait általában 3-5 éves szakaszokban tervezik meg.
  • Nyugdíjas éveikről is proaktívan gondolkodnak, maguk is szeretnének tenni saját jövőbeli életnívójukért.
  • Fontosnak tartják az adómentes jövedelem többletértékét.
  • Olyan megbízható, minőségi pénzügyi partnert keresnek, amely lehetővé teszi a befektetések alakulásának nyomon követését akár online is.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az adózási jogszabályok változhatnak, az adóügyi következmények az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhetők meg. Az adómértékek a hatályos Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény jelen cikk készítésének napján (2018.11.16) hatályos rendelkezései szerint kerültek feltüntetésre.

Forrás: Világunk és értékeink , a Magyar Posta márkamagazinja