Két új ingatlannal bővült a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap portfóliója

Ingatlan alap banner

Többfajta befektetési alap létezik, de többségük azon az alapelven működik, hogy a befektetőktől összegyűjtik a megtakarításaikat, majd az ilyen módon előálló vagyontömegből olyan nagyobb volumenű befektetést végeznek, amit egy-egy befektető egyedül nem, vagy csak jelentősen magasabb költségek mellett tudna kivitelezni. A befektetésekből származó hozamok – az alapkezelői díj levonása után – a befektetési alap értékét és azon keresztül a befektetők egyéni vagyonát növelik.

A hazai ingatlanalapok közül az egyik legjelentősebb a Diófa Alapkezelő által működtetett Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA), amely 2018. január végén már közel 188,3 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. A 2016 eleji 24,3 százalékról 2017 év végére közel 50 százalékra emelkedett az Alap tulajdonában lévő ingatlanok részesedése a befektetési portfólióján belül, mellyel az Alap elérte a Tájékoztató és Kezelési Szabályzatban meghatározott, a vagyonán belüli 50%-os ingatlan tervezett arányt. Az Alap az eszközeit olyan stabil jövedelmet kínáló ingatlanokba kívánja fektetni, amelyek kiváló műszaki állapotban vannak, jó földrajzi elhelyezkedésűek és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek. Az Alap portfóliója decemberben további két ingatlannal gyarapodott:

Infopark „A” épület

Az Infopark, Közép-Kelet Európa els

Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap - Infopark A épülete

ő innovációs és technológiai parkjaként kifejezetten népszerű az info-tech szektorban működők körében.

Az ”A” épület, – a már korábban bekerült „E” és „G” épületek mellé –  2017.12.21. napján került az MPTIA portfólióba. Az ingatlan 14 200 m2 bérbeadható területű, ”A” kategóriás irodaház. A 17 bérlő között stabil, jó nevű vállalatok találhatóak, de az ingatlan jelenleg is keresett és tovább i beruházások megvalósításával, cél a kihasználtság bővítése. A LEED Gold környezetvédelmi minősítésű irodaház Dél-Buda legnépszerűbb irodai lokációjában helyezkedik el, ahol egyedi mikrokörnyezet biztosítja a munkavállalók kellemes munkavégzését.  Az Infopark „A” irodaház hosszú évek óta teljesen bérbeadott, de néhány házon belüli átcsoportosítás által 2018 januártól 1 500 négyzetméter válik elérhetővé az új bérlők részére. A 4% körüli alpiaci üresedési ráta és az aktív érdeklődés tükrében várhatóan nem marad sokáig kihasználatlanul az irodaterület.

Huncargo Logisztika

A soproni logisztikai központ – ami a Huncargo szállítmányozó cég logisztikai központja – 2017.12.14. napján került az MPTIA poMagyar Posta Takarék Ingatlan Alap - Huncargo Logisztikai központrtfólióba. A bruttó bérbeadható terület 14 000 m2, amit a Huncargo Holding Zrt. – a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb szállítmányozó cége – egy hossz ú távú bérleti szerződés keretében bérel tovább. A Diófa Alapkezelő Zrt. által menedzselt MPTIA portfólió ipari és  logisztikai kitettsége 69 000 négyzetméterrel 25%-ra nőtt.

A vállalat portfóliójában jelenleg az iroda és a kiskereskedelmi ingatlan részarány, terület alapon szinte azonos mértékű 35-35%-ot tesz ki. A földrajzi elhelyezkedést tekintve pedig a portfólió 65%-a helyezkedik el Budapesten.

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az Alap befektetési politikájáról a részletes információk megismerhetőek a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap Tájékoztató- és Kezelési Szabályzatából, valamint a Kiemelt Befektető Információkból is.