Sikeres volt a váratlan Magyar Állampapír kamatemelés

Az első adatok alapján sikeres volt a július végén váratlanul bejelentett Magyar Állampapír kamatemelés, néhány terméknél. Augusztus folyamán ezek a termékek hozták az értékesítés nagyobb részét.

A júliusban bejelentett 50 bázispontos emelés, a rövidebb papírokat érintette:

Állampapír Korábbi kamat Új kamat
Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) 1,50 % 2,00 %
Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) 2,00 % 2,50 %
Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) 2,50 % 3,00 %
Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) 2,00 % 2,50 %
1 éves Kincstári Takarékjegy (KTJ I) 1,75 % 2,25%
2 éves Kincstári Takarékjegy (KTJ II) 2,25 % 2,75 %

 

A jelek szerint az 50 bázispontos kamatemeléssel több állampapírtípus esetében (a Magyar Posta Befektetési Zrt. vonatkozásában a Kincstári Takarékjegy Plusz és a Kétéves Magyar Állampapír volt érintett) sikerült ösztönözni a lakosságot állampapír vásárlásra, ami meg is látszott az értékesítési eredményeken.

A meglepetést az okozta, hogy a rövid termékeknél történt kamatnövelés, a korábbi azon cél helyett, ahol inkább a hosszabb papírok fele szándékozták terelni a keresletet. A döntés mögött a tavaszi lakossági állománynövekedésben jelentkezett jelentős lassulás állhat. Az első adatok is azt mutatják, hogy a rövidebb papírokkal sikerült aktivizálni a lakosságot.

Újabb mérföldkő

Újabb mérföldkőhöz érve 7300 milliárd forint fölé emelkedett a forintalapú lakossági állampapírok állománya augusztus végére – derül ki az ÁKK honlapján található adatokból. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 70 milliárdos növekedést sikerült elérni az állományban. Mindez azért érdekes, mert tavasszal úgy látszott, hogy kifullad a növekedés, csak 20-30 milliárd forintos állománybővülést sikerült elérni havonta a korábbi jelentősebb bővüléssel szemben. Így a mostaninál nagyobb növekedési ütemet február óta nem láttunk.

Sikeres volt a váratlan Magyar Állampapír kamatemelés - MPBSZ

A kamatemeléssel érintett termékek közül csak a Féléves Magyar Állampapírok (FMÁP) állománya csökkent az előző hónaphoz képest, illetve az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) esetében ugyan augusztusban is folytatódott a növekedés, de annak üteme talán meglepetésre csökkent még úgy is, hogy 2-ről 2,5%-ra emelkedett a kamat. Hasonló volt megfigyelhető a szintén egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy (KTJ) esetében is.

A Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) az adatok alapján tovább növekedett, de a két nagy nyertese a kamatemelésnek a Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) és a szintén kétéves Kincstári Takarékjegy II. Ezen állampapírok esetében sikerült komolyabb növekedést regisztrálnia az ÁKK-nak 2018. augusztusban. Nem meglepő, mert ezeknek a papíroknak a hozama 3%-ra, illetve 2,75%-ra emelkedett, vagyis a változtatások után a hosszú termékek (BMÁP és PMÁP) kivételével ezek tekinthetőek a legvonzóbbaknak.

A tájékoztatás nem teljes körű. Bővebb információt az adott állampapírokról a weboldalunkon és az adott állampapírhoz tartozó kapcsolódó dokumentumokban talál.

Sikeres volt a váratlan Magyar Állampapír kamatemelés - MPBSZ

A MPBSZ a fenti állampapírok közül az alábbiakat forgalmazza, melyeket a 349 kijelölt postán, vagy e-befektetés szolgáltatásunkban is megvásárolhat:

Állampapír Kamat
Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) 3,00 %
Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) 2,50 %
Bónusz Magyar Állampapír 2,27%
Prémium Magyar Állampapír 3,50 %

Érjen el magasabb hozamot, használja ki a Tartós Befektetési Számla nyújtotta előnyöket, és növelje megtakarítását adómentesen.

Forrás: ÁKK, Portfólió