Vonzó a Tartós Befektetési Számla a befektetők számára

Kis mértékben csökkent ugyan a Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) száma a múlt évhez viszonyítva – az MNB július végi adatai alapján -, de a megtakarítási számlák közül még mindig vonzó a kamatadó-mentesség lehetőségét nyújtó TBSZ a befektetők számára.

A TBSZ-eknél a gyűjtőévet követő harmadik naptári év elteltével a befektetéseken elért hozamra terhelt adó 10 százalékra csökken, az ötödik naptári évet követően pedig adómentessé válnak a befektetések, vagyis 3-5 év után komoly adóelőnnyel juthatnak pénzükhöz a befektetők. Ezzel szemben a  Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)*, mint alternatív  adómentes befektetési számla esetében csak a nyugdíjra való jogosulttá válás évében, illetve a törvényi feltételeknek megfelelően átváltva TBSZ számlára, férhető hozzá adómentesen a befektetés, a hosszú várakozásért pedig még az évente akár 130 ezer forintos állami támogatás sem feltétlenül kárpótol.

Július végén 352 ezer TBSZ-számla volt, 1600 darabbal kevesebb, mint egy évvel korábban. NYESZ-ből pedig 115,8 ezer volt, 5700-zal kevesebb, mint 2017 júliusának végén.

Vonzó a Tartós Befektetési Számla a befektetők számára - tbsz-nyesz grafikon

A NYESZ-en lévő állomány 479 milliárd forintra csökkent, ami közel 40 milliárd forintos visszaesést jelent az év végéhez képest. A TBSZ-eken 2564 milliárd forintnyi megtakarítás volt, 85 milliárd forinttal több, mint 2017 végén, ami egyben új rekordot jelent.

Vonzó a Tartós Befektetési Számla a befektetők számára - tbsz-nyesz grafikon 2

Tavaly év végén fontos változás történt a TBSZ-eknél. A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetővé tette, hogy az ügyfelek úgy is tovább vihessék a tartós megtakarításukat, hogy kiveszik a befektetés egy részét, mégsem kell újabb gyűjtőévet indítaniuk. A megelőző két évben csak úgy lehetett folytatni a TBSZ-eket, ha az ügyfelek mindent otthagytak a számlán, még a hozamokat sem vették ki. A lehetőséggel egyébként a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok és brókercégek szerint viszonylag kevesen éltek. Az MKB-nál például a 3557 lejárt számlából 873-at hosszabbítottak meg, és ezek közül csak 71-ről vettek fel pénzt. A Concorde-nál magasabb volt az arány, ott a számlák 30,7 százalékát hosszabbították meg, és ezek csaknem 16 százalékát meg is csapolták. A K&H-nál 1270 számlát vittek tovább, részkivétel viszont csak 68-nál volt, a CIB-nél 6, a Budapest Banknál kevesebb, mint 5 százalék volt a lehetőséggel élők aránya.

Még tart a 2018-as TBSZ gyűjtőév, ha Ön rendelkezik Posta Összevont Értékpapírszámla Szerződéssel, akkor a 349 kijelölt Postán köthet Tartós Befektetési Számla Szerződést, és növelheti megtakarításai hozamának összegét, az adómentesség mértékével. Ha Ön még nem rendelkezik Magyar Posta Befektetési Zrt-nél számlaszerződéssel, akkor a 349 kijelölt Posta bármelyikén köthet ilyen szerződést, és elhelyezheti megtakarításait biztonságos állampapírba, vagy a forgalmazott befektetési alapjaink valamelyikébe.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az adómértékek a hatályos Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2018.09.12. napján hatályos rendelkezései szerint kerültek feltüntetésre.

Forrás: MNB, Portfolio, Világgazdaság

*A Magyar Posta Befektetési Zrt.-nél TBSZ számlavezetés lehetséges, NYESZ számlavezetés nem, az csak mint adómentes befektetési lehetőség összehasonlításaként került megnevezésre.