+36 1 320 1084

e-Befektetesi GYIK

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK


Segédlet a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-Befektetési szolgáltatás használatához

Az e-Befektetési szolgáltatásba történő bejelentkezés menete röviden:

  1. Magyar Posta Befektetési Zrt. honlapján a szolgáltatás kiválasztása
  2. A bejelentkezés képernyőn a felhasználó azonosító és belépési jelszó megadása
  3. SMS-ben kiküldött egyszer használatos jelszó megadása

Az e-Befektetési szolgáltatás a Magyar Posta Befektetési Zrt. honlapjáról, a www.postamegtakaritas.hu címről érhető el a honlap fejlécében jobb oldalon található „e-Befektetés belépés” hivatkozásra kattintva:e-befektetés gyik - 1es ábra

Az e-Befektetési szolgáltatásba való bejelentkezéshez az Ön 6 karakterből álló felhasználó azonosítójára és az eBefektetési szolgáltatás igénylésekor az Ön mobilkészülékére érkező SMS üzenetben megkapott jelszóra van szükség.
A felhasználó azonosítót a „Kiegészítő szerződés Posta e-Befektetési szolgáltatás igénybevételére” elnevezésű bizonylat tartalmazza, azon belül a fejlécben, a „Posta e-Befektetési szolgáltatás felhasználó azonosító” sorban található meg, 3 szám és 3 betű karakter kombinációjából áll:

e-befektetés gyik - 2es ábra

A felhasználó azonosítót az e-Befektetési szolgáltatás bejelentkezési képernyőjén (3. ábra) a „Felhasználói azonosító” mezőben kell megadni (3. ábra/1.). A nagy- és kisbetűknek jelentősége van, kérjük, ügyeljen ezek helyes megadására. A „Jelszó” mezőben (3. ábra/2.) a szolgáltatásba való első bejelentkezéskor a szolgáltatás igénylésekor SMS üzenetben kiérkezett ún. első jelszót kell megadnia. Amennyiben az e-Befektetési szolgáltatásba korábban már sikeresen bejelentkezett, a későbbiekben az első bejelentkezés során a jelszómódosításkor megadott új jelszóval tud belépni:

e-befektetés gyik - 3as ábra

A bejelentkezési folyamat második szakaszában (4. ábra) a mobilkészülékre SMS üzenetben kiküldésre kerül egy egyszer használható jelszó, melynek a felületen történő helyes megadását követően beléphet az e-Befektetési szolgáltatás alkalmazásba:

e-befektetés gyik - 4es ábra

Tekintse meg oktató videónkat, amiben bemutatjuk a belépés folyamatát:  

Ha jelszavát elfelejti, kérjük, keresse fel a befektetési szolgáltatások nyújtására kijelölt Postahelyek bármelyikét. Csak a számlatulajdonos személyes azonosítását követően van lehetőség a letiltott felhasználó feloldására, illetve új belépési jelszó generálására. A számlatulajdonos meghatalmazottja nem jogosult új belépési jelszót igényelni.

A kijelölt Postahelyekről aktuális információ (cím, nyitva tartás, stb.) honlapunkon (www.postamegtakaritas.hu), a Telefonos Ügyfélszolgálaton (+36 (1) 320-1084) vagy a befektetési szolgáltatások nyújtására kijelölt Postahelyeken érhető el.

Az e-Befektetési szolgáltatáson belül lehetőség van tájékozódni a számlatulajdonos értékpapírszámlájá(i)n elhelyezett befektetések aktuális állapotáról. Ezt a „Lekérdezések” menüponton belül, a „Portfólió áttekintő” almenüpont megnyitásával teheti meg.

A „Portfólió áttekintőben” értékpapírszámlánként (5. ábra/1.) van feltüntetve a számlán nyilvántartott pénz (5. ábra/2.) és értékpapírok (5. ábra/3.) állománya, értékpapír típusonkénti bontásban. Tájékoztató jelleggel megjelenik a befektetések aktuális piaci értéke is, valamint a befektetéseken a lekérdezés pillanatáig elért hozam („Eredmény” oszlop) mértéke is (5. ábra/4.):

e-befektetés gyik - 5ös ábra

Az Összevont Értékpapírszámlán lévő pénzösszeghez készpénzfelvétel, vagy átutalás formájában lehet hozzáférni. Átutalást Társaságunk jogszabályi előírásból adódóan kizárólag az Összevont Értékpapírszámla tulajdonosának nevén vezetett más ügyfélszámlára, illetve fizetési számlára teljesíthet (284/2001. (XII. 26.) Korm. rendelet 15.§ (2) bekezdés).

Azon számláit, melyekre a jövőben átutalást kíván teljesíteni (utalási célszámlák) a befektetési szolgáltatások forgalmazására kijelölt postahelyeken, személyesen lehet megadni, és egyszerre összesen 3 darab célszámlát lehet rögzíteni.

Az e-Befektetési szolgáltatás felületén csak a rendszerben rögzített célszámlá(k) választhatóak, nincs lehetőség új számlaszám megadására.

Az Összevont Értékpapírszámláról való átutalás feltétele, hogy az utalási megbízás összegére és díjára a pénz szabad számlán az utalás rögzítésekor a fedezet rendelkezésre álljon. Az utalás rögzítését követő időpontban lejáró értékpapír lejáratából származó összeg terhére előre utalási megbízás nem rögzíthető.
Amennyiben az utalás összegének és díjának fedezete értékpapír visszaváltásból kerül biztosításra, a tranzakció rögzítését megelőzően kérjük, tanulmányozza át a Magyar Posta Befektetési Zrt. 1. számú Hirdetményét (a fizetési műveletek lebonyolítási rendjéről), amelyben az egyes értékpapír tranzakciók teljesítési idejei kerülnek részletezésre.

Példa:

Vasárnapi napon megadott értékpapír visszaváltás csak a következő munkanapon kerül elszámolásra és teljesítésre
(jellemzően hétfőn), ebből kifolyólag a visszaváltásból származő összeg terhére csak az elszámolást követően adható meg utalási megbízás.

A Telefonos Ügyfélszolgálat (+36 (1) 320-1084) a Magyar Posta Befektetési Zrt. által forgalmazott termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos általános tájékoztatást nyújt, az e-Befektetési szolgáltatással kapcsolatos tranzakciókat (felhasználó feloldása/letiltása, új jelszó igénylése) csak a befektetési termékek forgalmazására kijelölt postahelyeken, a számlatulajdonos személyes azonosítását követően van lehetőség igényelni (a számlatulajdonos meghatalmazottja nem jogosult rendelkezni).

A havi számlakivonaton megküldött jelszó nem az e-Befektetési szolgáltatás, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elektronikus értékpapírszámla egyenleg-lekérdező felületének elérésére szolgál, és havonta változik.

Az MNB elektronikus értékpapírszámla egyenleg-lekérdező felületének eléréséhez szükséges belépési azonosítót a Magyar Posta Befektetési Zrt., a jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően a „KERETSZERZŐDÉS ÖSSZEVONT ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLA VEZETÉSÉRŐL, VALAMINT BEFEKTETÉSI ÉS KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL” elnevezésű dokumentumon biztosítja Ügyfelei részére, illetve az MNB lekérdező felület létrehozásakor már Összevont Értékpapírszámlával rendelkező Ügyfelek külön postai értesítésben kapták meg belépési azonosítójukat. A havonta változó jelszót a szolgáltatók az adott havi számlakivonatban küldik meg az Ügyfelek részére.

Amennyiben egy Ügyfél több értékpapírszámlával rendelkezik, számára a Magyar Posta Befektetési Zrt. értékpapír számlánként képez egyedi jelszót, amelyet a vonatkozó értékpapírszámla számlakivonatán tüntet fel.
Az MNB vonatkozó elektronikus felülete a www.mnb.hu oldalon, az “ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLA ONLINE LEKÉRDEZÉSE” menüpont alatt érhető el.

A lekérdező felületen minden értékpapírszámla tulajdonosnak lehetősége van a befektetési szolgáltatójánál vezetett értékpapír- és ügyfélszámla egyenlegének ellenőrzésére az előző hónap utolsó napjára vonatkozóan.

A havi számlakivonaton bemutatott vonatkozási időszak értékpapír állománya névértéken, illetve bekerülési értéken kerül feltüntetésre, a számlakészítés időpontjában (hónap utolsó napja) érvényes értékekkel. Az értékpapír állomány az eBefektetési szolgáltatásban az aktuális piaci áron kerül feltüntetésre, a lekérdezéskor érvényes árfolyamon.

+36 1 320 1084